Bir bitkiye, tohuma, toprağa veya yetiştirme ortamına, yerleşik gübreleme planlarıyla uygulandığında, bitkinin besin kullanım verimliliğini, kalitesini arttıran, bitki gelişimine, stres tepkisine doğrudan ya da dolaylı faydalar sağlayan organik tarımsal girdidir.
Üretkenliği optimize etmek için bitkilerdeki fizyolojik süreçleri değiştirmek amacıyla üretim sistemlerinde her geçen gün daha fazla entegre edilmektedir. Bu bağlamda doğal malzemelere dayalı biyostimulantlar oldukça etkili tarımsal bir girdidir. Düşük dozlarda işlev görmesi, ekolojik olarak zararsız olması ve tarımsal bitki yetiştiriciliğinde tekrarlanabilir faydaları olması sebebiyle tercih edilmektedir. Biyostimulantların etkileri, gelişmiş fotosentetik etkinlikte, bazı hastalıkların yayılmasının ve yoğunluğunun azalmasında da görülmektedir.
Tohum muameleleri, Topraktan uygulama ile zenginleşen ve sağlıklı flora, Büyüme sırasında yapraktan uygulama, Hasat edilen ürünlerin korunması uygulaması da dahil olmak üzere üretimin tüm aşamalarında kullanılabilmektedir. Yetiştirilen ürün, istenilen etkiye göre uygun uygulama şekli ve zamanı belirlenmelidir.
Azot metabolizmasının aktivasyonunu veya topraktan fosfor salınımını, toprak mikrobiyal aktivitesinin jenerik simülasyonunu veya kök büyümesinin simülasyonunu ve geliştirilmiş bitki oluşumunu içeren çeşitli biyostimulantların bitki metabolizması hızını arttırarak çimlenmeyi uyararak, fotosentezi arttırarak ve besin maddelerinin topraktan emilimini arttırarak bitki büyümesini uyardığı, tüm bunlara bağlı olarak verim ve kalitede artış sağladığı bilinmektedir. Biyostimulantlar ayrıca abiyotik stres faktörlerinin bitkiler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabilir ve biyostimulantların kuraklık, sıcaklık, tuzluluk, don, oksidatif mekanik ve kimyasal stresin kontrolü üzerindeki belirgin etkileri bulunmaktadır. Biyostimulantlar kullanılan hammaddeye bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir; · Yapısında bitkisel kaynaklı amino asit içeren biyostimulantlar bulunmaktadır. Bitkisel amino asitler bitkilerde protein yapısına katılabildikleri gibi protein yapısında olmayan amino asitler olarak da bulunabilmektedirler. · Amino asit içeriği sayesinde toprağı iyileştirir, toprak flora ve faunasının gelişmesini sağlar. · Bitki kök atmosferini çalışır hale getirir, bu süreç kimyasal gübre kirliliğini temizler. · Bitki besleme maliyetini düşürür. · Stres koşullarında, duran bitki gelişimini devam ettirir. · Bitkiyi hızlı ve güçlü köklenmeye teşvik eder. · Kılcal köklenmeyi arttırır. · Hastalık direncini arttırır. · Meyve kalitesini yükseltir.